Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléčný tuk a jeho využití v potravinářských technologiích
Nejedlíková, Martina
Tato bakalářská práce se zabývá mléčným tukem a jeho využitím v mlékárenské technologii. Složení mléka je souhrnně popsáno a podrobně jsou uvedeny poznatky ohledně mléčného tuku, jeho struktury a vlastností. Část práce je věnována metodám úpravy a frakcionace mléčného tuku. V práci byly shrnuty poznatky ohledně studií antibakteriální aktivity esteru laktosa-monolaurátu (LML) a laktosa-monodekanoátu (LMD) mléce při různých teplotách a obsahu tuku. Dále je v práci představen výzkumný trend využití mléčného tuku při 3D tisku potravin, což nabízí nové možnosti v oblasti designu a přizpůsobení potravin. Celkově má mléčný tuk významné využití v mlékárenské technologii a výzkumné trendy v jeho využití poskytují zajímavé příležitosti pro rozvoj potravinářského průmyslu.
Mastné kyseliny v ovčím mléce
Horáková, Klára
Bakalářská práce pojednává o obsahu mastných kyselin v ovčím mléce. Je zde popsána domestikace ovcí, vývoj stavu ovcí v České republice a složení ovčího mléka. Dále jsou zde definovány mastné kyseliny a jejich obsah v ovčím mléce a faktory ovlivňující jejich koncentraci. Cílem bakalářské práce je zhodnotit obsah a složení mastných kyselin v ovčím mléce podle dostupných informací z odborné a vědecké literatury. Práce se dělí na dvě hlavní části. První část pojednává o vývoji chovu ovcí na našem území, o složení ovčího mléka a o mastných kyselinách a jejich zastoupení v ovčím mléce. Závěrečná část bakalářské páce je věnována jednotlivým studiím věnovaným ovčímu mléku a obsahu mastných kyselin v něm.
Zhodnocení vybraných ukazatelů složení mléka v průběhu laktace u ovcí plemene cigája
Bartoň, Petr
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením vybraných ukazatelů kvality ovčího mléka a jeho složek. Ovce zájmového plemene cigája (C), ze kterého zkoumané mléko pocházelo, jsou chovány na Salaši Oravice v severní části Západních Tater na Slovensku. V rámci práce byly v pravidelných intervalech odebírány bazénové vzorky mléka. Odběry byly prováděny 45., 75., 105., 135., 165., 195. a 225. den laktace. Pro srovnání byla do sledování zařazena skupina ovcí zušlechtěná valaška (ZV). V mléce plemene C byl stanoven průměrný obsah sušiny (S) 20,03 %, tuku (T) 8,14 %, bílkovin (B) 6,38 %, laktózy (L) 4,70 % a močoviny (M) 63,86 mg/100 ml. Z fyzikálně-chemických ukazatelů byla měřena aktivní kyselost (pH), titrační kyselost (TK) a bod mrznutí mléka. U plemene C bylo zjištěno průměrné pH 6,55, TK 9,2 °SH a bod mrznutí -0,576 °C. Při posledním odběru byl zjištěn překvapivě nízký obsah L, nicméně nejpřekvapivějším zjištěním této práce byl extrémně nízký počet somatických buněk na konci laktace. Zjištěné korelační závislosti odpovídají dostupné literatuře a výrazně se neodlišují. Získané výsledky plemene C jsou srovnatelné s referenčním plemenem ZV.
Výskyt ketóz ve vybraném chovu dojených krav v letech 2020-2022
ŠTĚCHOVÁ, Petra
Ketóza je porucha energetického metabolismu charakterizována sníženou dojivostí, nechutenstvím a ztrátou tělesné hmotnosti. Má vliv i na složení mléka. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit výskyt ketóz ve vybraném chovu dojených krav. Hodnocení výskytu ketóz probíhalo za období tří let (2020-2022) u dojnic holštýnského skotu v chovu v Žákavé. Ketóza byla zjišťována na základě obsahu beta-hydroxybutyrátu (BHB) v krvi vyšetřovaných krav pomocí přístroje FreeStyle Optium NEO. Za jedince postiženého ketózou se považovala hodnota BHB 1,0 mmol/l a vyšší. Do studie bylo zařazeno celkem 1740 ks dojnic. Ketóza se ve vybraném chovu vyskytovala na relativně stabilní úrovni 20 %. V rámci jednotlivých ročních období došlo ke kolísání četnosti ketóz a stejně tak ke kolísání průměrného obsahu BHB v krvi. Také byl zjišťován vliv postupu léčby a vliv prevence na výskyt ketóz. Za sledované období byla úspěšnost léčby 80,41 %. Léčba monopropylenglykolem a prodigestanem byla z více jak 90 % úspěšná. Intravenózní aplikace glukózy měla o něco nižší úspěšnost. Preventivní opatření měla v rámci chovu příznivý vliv jak na četnost výskytu ketóz, tak i na průměrný obsah BHB v krvi. Dále se podle rozborových protokolů kontrol užitkovosti zjišťoval výskyt ketolátek v mléce, vztah obsahu ketolátek v krvi k obsahu ketolátek v mléce a vliv zvýšeného obsahu BHB v krvi na složení mléka. U nemocných krav došlo v mléce ke zvýšení obsahu acetonu i BHB. Hladiny ketolátek v mléce jsou v pozitivní závislosti na hladině BHB v krvi. Zvýšený obsah BHB v krvi má za následek změnu obsahu jednotlivých složek mléka. Nejvyšší rozdíl byl shledán v obsahu tuku, jednalo se o zvýšení o 4,89 %. S obsahem BHB v krvi dále vzrůstal obsah kyseliny citronové a klesal obsah bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny a močoviny.
Vyhodnocení kvalitativních parametrů mléka ve vybraném podniku
JANŮ, Vladimír
Cílem této práce bylo vyhodnocení mléčné produkce a kvality syrového kravského mléka na vybrané farmě. Byly vyhodnoceny bazénové a individuální vzorky mléka. Analýza bazénových vzorků mléka byla vypracovaná na základě dat poskytnutých od vybraného podniku. Data o parametrech kvality u individuálních vzorků mléka byla získána na základě laboratorního vyšetření odebraných vzorků. Z bazénových vzorků byl zjištěn vliv roku a kalendářního měsíce jako statisticky významný u hodnot počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů, bodu mrznutí, obsahu tuku, bílkovin, tukuprosté sušiny a laktózy a pH mléka. V individuálních vzorcích mléka byl zjištěn ve složení mléka vyšší obsah bílkovin a nižší obsah kyseliny citrónové, než je jejich obvyklý obsah v mléce. Z obsahu mastných kyselin v mléčném tuku byl stanoven nejvyšší obsah nasycených mastných kyselin.
Vliv vybraných faktorů na počet somatických buněk v mléce
ŠPIKLOVÁ, Hana
Cílem bakalářské práce bylo posoudit počet somatických buněk (PSB) v mléce v závislosti na vybraných faktorech (měsíc, dojicí systém, laktace). Kromě PSB byly sledovány i další ukazatele jakosti syrového kravského mléka. Odběry mléka od 15 dojnic českého strakatého plemene byly prováděny v průběhu 11 týdnů v roce 2017, při dvou odlišných parametrech pulzace. Změna pulzace statisticky významně zkrátila délku dojení z průměrné doby 7,34 min. na 6,19 min. (P.0,001). Po změně pulzace se také snížila hodnota PSB ze 188 tis./1 ml na 154 tis./1 ml, avšak rozdíly nebyly statisticky průkazné. Z dalších faktorů ovlivnilo PSB především pořadí laktace (P.0,01), prvotelky měly významně nižší hodnoty PSB (45 tis./1 ml) než dojnice na druhé a vyšších laktacích (237 tis./1 ml).
Hygienická kvalita mléka
Holá, Kateřina
Tato práce se zabývá hygienickou kvalitou mléka, možnosti jeho ovlivnění ve stáji v procesu chovu i při jeho získávání. Teoretická část podrobně popisuje jednotlivé složky mléka, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy a zaměřuje se na hygienu získávání mléka před i po dojení. Dále je zde popsáno tepelné ošetření mléka, včetně onemocnění skotu, které ovlivňuje mléčnou užitkovost. V praktické části se hodnotí kvalita mléka ve vybraném zemědělském podniku. Vychází se z výsledků laboratorních rozborů mléka, které jsou hodnoceny podle ročního období a zdravotního stavu dojnic.
Vliv změny kondice dojnic českého strakatého plemene skotu na jejich mléčnou užitkovost
Maňoušková, Iveta
S cílem vyhodnotit vliv změny tělesné kondice dojnic českého strakatého skotu na jejich mléčnou užitkovost bylo provedeno roční pozorování, pro které bylo vybráno 214 dojnic tohoto plemene. Jejich tělesná kondice byla hodnocena pětibodovým systémem Body Condition Scoring (BCS) s přesností na 0,5 bodu. Tělesná kondice těchto dojnic byla zaznamenávána 1 až 2 měsíce před otelením a poté v rozmezí 40 až 70 dní po otelení. Změna tělesné kondice mezi těmito dvěma sledováními byla následně vyhodnocována vzhledem k dennímu nádoji a složení mléka. Byl sledován také vztah změny tělesné kondice k fázi laktace, pořadí laktace a počtu somatických buněk v mléce dojnic. Vysoce průkazná pozitivní korelace byla zjištěna mezi změnou tělesné kondice a denním nádojem mléka. Vztah mezi změnou tělesné kondice a obsahem tuku, obsahem bílkovin, poměrem tuku a bílkovin, fází laktace, pořadím laktace, ani počtem somatických buněk v mléce nebyl prokázán.
Produkce a složení kozího mléka
Baďurová, Tamara
Ve své bakalářské práci jsem se nejprve zaměřila na význam chovu koz a na důvody proč kozy chováme. Pár větami jsem zpracovala, jaké jsou rozdíly mezi kravským a kozím mlékem v jejich kvalitě a složení. Největší části bakalářské práce zahrnují faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. Kvalita mléka souvisí se složením mléka a dojivostí koz. Zaměřila jsem se především na faktory, které ovlivňují obsah tuku, bílkovin, laktózy, minerálních látek, vitaminů, mikroorganismů, somatických buněk a reziduí inhibičních látek. Druhá část je zaměřena na faktorech ovlivňující dojivost koz. Mezi tyto faktory patří stádium laktace, pořadí laktace, čas a správnost dojení, frekvence dojení, stádium březosti, počet narozených kůzlat, počasí, stresově faktory, velikost vemene, tělesný rámec a živá hmotnost, výživa, způsob chovu, hormony, plemeno, individualita, pohyb, říjový cyklus, věk a zdravotní stav. Na závěr jsem pár větami navrhla jak a kdy odebírat kontrolní vzorky kozího mléka, jak stanovit dojivost koz a nechat laboratorně stanovit vybrané složky mléka, jako jsou tuky, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a mikroorganismy.
Mléka a "ne"mléka z pohledu nutričního terapeuta
Šalovská, Martina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na rozdíly mezi tradičními mléky a moderními rostlinnými nápoji. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje složení rostlinného mléka, jeho užívání a kvalitu v porovnání s živočišnými mléky. Jedna část z teorie je věnována nejčastějším vybraným mýtům o mléku. Praktická část je věnována výzkumu, jehož cílem bylo pomocí anonymního dotazníku zjistit, zda a jak často konzumují studenti mléko a "ne"mléko. Jaké upřednostňují, z jakého důvodu jej pijí a kde získávají informace. Dále zhodnotit znalosti dotazovaných studentů o mléku, zjistit jak danou problematiku vnímají a potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Účelem této diplomové práce je pomoci klientům zorientovat se v informacích o mléku a rostlinných nápojích a objasnit jim vybrané mýty, které v populaci neustále kolují. Klíčová slova: mléko rostlinný nápoj vliv mléka na zdraví složení mléka

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.